VEDTEKTER
FOR
KJERRINGHOLMEN VANN- OG AVLØPSLAG SA
§ 1 SAMMENSLUTNINGSFORM OG FORETAKSNAVN
Sammenslutningen er et samvirkeforetak med foretaksnavn Kjerringholmen vann- og avløpslag SA.
Foretaket har sitt kontor i Hvaler kommune.
§ 2 FORETAKETS FORMÅL
Foretaket har som formål å etablere, anlegge, eie, vedlikeholde og drifte et komplett vann- og avløpsanlegg for medlemmene på Kjerringholmen i Hvaler kommune, ivareta medlemmenes interesser og behov i denne forbindelse, og annet som står naturlig i forbindelse med dette.
Foretakets vedlikeholds- og driftsansvar forutsettes kun å omfatte felles installasjoner og tiltak.
Lokal infrastruktur på den enkelte hytte, herunder stikkledninger m/koplinger, varmekabler, minipumpestasjoner og lignende lokale tiltak, omfattes derfor ikke av foretakets drifts- og vedlikeholdsansvar.
§ 3 FORETAKETS MEDLEMMER & DERES ANSVAR
Medlemskap er frivillig og foretaket er åpent for husstander som vil benytte dets tjenester, og som vil akseptere ansvaret og øvrige vilkår for medlemskap.
Foretakets medlemmer vil være eiere av hus / hytter på Kjerringholmen og som foretar kapitalinnskudd til foretaket i henhold til vedtektene.
Person eller husstand som yter ett kapitalinnskudd til foretaket anses som ett medlem.
Hvert medlem hefter bare med sitt kapitalinnskudd for lagets forpliktelser.
Hvert medlem har like rettigheter og plikter i laget.
Alle medlemmer skal innrette seg i henhold til foretakets vedtekter og de beslutninger som treffes.
§ 4 KAPITALINNSKUDD – ANDELSKAPITAL
Hvert medlem tegner en andel pålydende NOK 111.000. som betales til foretakets bankkonto. Andelsinnskuddet skal ikke forrentes og skal ikke betales tilbake ved utmelding. I tillegg betales det til enhver tid gjeldene kommunale tilkoblingsavgift for vann- og avløp til Hvaler kommune.
Andelskapitalen er søkt fastsatt slik at kostnadene forbundet med etablering og bygging av vann- og avløpsanlegget, kommunal tilkoplingsavgift, administrasjonsutgifter, og lignende dekkes. Medlemmene forutsettes å bidra likeverdig til foretakets kapital, herunder skal kostnadene forbundet med felles infrastruktur fordeles likt.
Foretakets andelskapital og antall medlemmer vil kunne veksle.
Styret skal forvalte kapitalen på forsvarlig måte i samsvar med foretakets formål.
Styret fører protokoll over medlemmer og andeler og utsteder andelsbevis.
Andeler kan ikke omsettes, pantsettes eller tas utlegg i.
§ 5 FORETAKETS STYRENDE ORGANER
Foretakets øverste myndighet er årsmøtet.
Alle medlemmer har rett til å delta på årsmøte og hvert medlem har 1 stemme.
Årsmøtet treffer sine beslutninger med alminnelig flertall, med mindre annet fremgår av disse vedtektene.
Ordinært årsmøte innkalles av styret med 2 ukers skriftlig varsel til medlemmene og avholdes årlig innen, medio juli.
På ordinært årsmøtet skal foretakets årsrapport, årsregnskap, herunder disponering av årets resultat behandles, og eventuell beslutning om årsavgift treffes.
For øvrig må saker som skal behandles være angitt i innkallingen. Forslag til vedtektsendringer må inntas i innkallingen.
Styret kan innkalle til ekstraordinært årsmøte ved behov. Etter krav fra minst 1/3-del av foretakets medlemmer, plikter styret å innkalle til ekstraordinært årsmøte. Innkalling til ekstraordinært årsmøte skjer med minst 1 ukes og maks 6 ukers skriftlig varsel til medlemmene. På ekstraordinært årsmøte kan bare de saker som fremgår av innkallingen behandles.
Foretaket skal ha et styre bestående av fra 3 til 5 medlemmer. Årsmøtet velger foretakets styre og bestemmer antall styremedlemmer. Styret velger selv sin leder som har funksjon som daglig leder.
Styret leder foretaket og er ansvarlig for dets ordinære drift og forvaltning, herunder opptak av medlemmer. Styret skal føre tilsyn med at foretaket til enhver tid har forsvarlig kapitaldekning.
Foretaket representeres utad av daglig leder, som tegner foretaket og tildeles prokura.
Selskapets midler kan ikke deles ut i form av utbytte eller på andre måter benyttes til andre formål enn selskapets drift. Det skal ikke utbetales styregodtgjørelse. Årsmøtet skal godkjenne styremedlemmenes direkte utgifter i forbindelse med utøvelse av styrevervet. Det skal ikke kompenseres for tapt arbeidsfortjeneste eller kostnader som ligger utenfor foretakets kontroll
Det skal føres protokoll over forhandlingene på årsmøtet og i styret.
§ 6 REVISOR, REGNSKAP, M.V.
Laget skal ha revisor. Revisor velges av årsmøtet.
Styret skal sørge for at regnskap og formuesforvaltning er gjenstand for betryggende kontroll og skjer i samsvar med lov, forskrifter og andre bestemmelser.
I revisjonsberetningen skal revisor uttale seg om foretakets formuesforvaltning er foretatt i samsvar med dets formål, vedtektene og lovverket for øvrig.
Eventuell godtgjørelse til revisor fastsettes av årsmøtet.
§ 7 VEDTEKTSENDRINGER
Foretakets vedtekter kan endres på årsmøte.
Vedtektsendringer forutsetter gyldig innkalling og krever to tredels flertall blant de fremmøtte medlemmene av foretaket på årsmøtet.
§ 8 DISPONERING AV OVERSKUDD OG UNDERSKUDD, ENDRINGER AV FORETAKETS ØKONOMISKE FORPLIKTELSER
Medlemmene har like økonomiske interesser i foretaket og foretaket har ikke som formål å gi medlemmene avkastning på innskutt kapital. Årlige overskudd forutsettes primært å skulle tilgodese medlemmenes bruk og felles interesser i vann- og avløpsanlegget, herunder fremtidige drifts- og vedlikeholdskostnader.
Dekning av eventuelt driftsunderskudd forutsettes søkt dekket gjennom innkalling av årsavgift fra medlemmene.
Beslutninger som kan innebære vesentlige endringer i foretakets økonomiske forpliktelser, det være seg i form av låneopptak, kredittytelser, større investering, eller lignende, krever tilslutning fra årsmøtet med to tredels flertall blant de fremmøtte medlemmene på årsmøtet.
§ 9 OPPTAK AV NYE MEDLEMMER, EIERSKIFTE OG EKSKLUSJON
Styret vurderer og avgjør etter skriftlig søknad opptak av nye medlemmer, samt fastsetter vilkårene for eventuelt medlemskap / tilkopling til foretakets anlegg. Opptak av nye medlemmer kan ikke nektes uten saklig grunn i forhold til foretakets formål eller søkerens personlige forhold (eksempelvis betalingsudyktighet, eller annet vesentlig, klanderverdig forhold som gjør at foretaket har god grunn til å ikke ville oppta vedkommende som medlem). Nye medlemmer skal minst dekke en andel av kostnadene forbundet med etableringen av foretakets anlegg og egen lokal infrastruktur.
Andeler i foretaket følger den tilknyttede eiendom, og kan ikke overdras til andre enn eier av den tilknyttede eiendom. Dersom en tilknyttet eiendom skifter eier, skal medlemskapet overføres til den nye eier. Overføringen forutsetter samtykke fra foretakets styre. Samtykke kan ikke nektes uten saklig grunn. Styret kan kreve sikkerhet for aktuelt ansvar som vilkår for samtykke.
Medlemmer som ved grov uaktsomhet skader foretaket, eller som til tross for advarsel vesentlig misligholder sine plikter, kan ekskluderes. Eksklusjon besluttes av årsmøtet med flertall som for vedtektsendringer.
§ 10 AVVIKLING
Med flertall som for vedtektsendringer kan årsmøtet beslutte å avvikle foretaket dersom det overtas av Hvaler kommune på tilfredsstillende vilkår, foretakets kapital er utilstrekkelig til i forhold til formålet, eller at andre tungtveiende grunner tilsier at foretaket avvikles.
Avviklingen skal eventuelt skje på måte som ivaretar både medlemmenes interesser i å benytte det anlegget som måtte eksistere på avviklingstidspunktet, og deres økonomiske interesser i anlegget.
Eventuelt overskudd etter avviklingen deles mellom medlemmene i henhold til alminnelige samvirkerettslige prinsipper.
§ 11 ØVRIGE REGLER
Så langt ikke annet er bestemt i disse vedtektene, reguleres lagets forhold av alminnelige samvirkerettslige prinsipper.
***
Vedtatt på ekstraordinært årsmøte 11. februar 2013